četrtek, 14. julij 2011

utrinki iz preteklosti - 102 - TO NI PIPA (november 2008)

 .
.
René François Ghislain Magritte - Ceci n'est pas une pipe

           
Danes bi praznoval 110. rojstni dan Rene Magritte, nadrealistično-filozofski slikar iz Belgije. Lepo od Googla, da na prvi strani ponudi tudi nekaj izobraževanja, sicer bi jutranjih 5 minut ob kavi izkoristila za surfanje po fotkah. Pa naj bo enkrat za spremembo slikarstvo. Magritta in njegove pipe se namreč dobro spomnim iz gimnazijskih ur filozofije. Pa še zaradi francoščine mi je ljub. 

Ceci n'est pas une pipe. To ni pipa (slika zgoraj).

Je pipa?
Zakaj ne bi bila pipa?
Dragi moji, to je le slika pipe...

Uvod v filozofijo virtualnosti in vse možne paradokse, ki iz tega izhajajo. Mislecem / filozofom resnično nikoli ne zmanjka dela. Pravi filozof ne gre le v korak s časom, ampak ga predvideva tudi naprej. Krasno je, če imaš dovolj veliko in odprto glavo, da premelješ vse možne informacije in jih smiselno povežeš v navidezno nesmiselne misli. Ko bom velika, bom filozof, skrajno bom razgledana in nihče me ne bo razumel...
Rene je svoje slikarstvo opisal takole: "My painting is visible images which conceal nothing; they evoke mystery and, indeed, when one sees one of my pictures, one asks oneself this simple question, "What does that mean?". It does not mean anything, because mystery means nothing either, it is unknowable."
Toliko v razmislek tistim, ki se jim da stati pred umetniškim delom in žuliti možgane z vprašanjem, kaj je avtor s tem želel povedat.

Nadrealizem je sicer blazno fajn stvar. Od definiranih stilov mi je že od nekdaj najbolj pri srcu. Morda preprosto zaradi svoje temeljne potrebe po tem, da je "odpuljen" s svojimi elementi presenečenja. Nadrealizem je "psihični avtomatizem, ki odraža resnično delovanje misli brez kontrole razuma, zunaj vseh moralnih in estetskih okvirjev". 

Nadrealisti so s prvotnim Dadaizmom tam nekje okoli prve svetovne vojne pričeli v Parizu. In dragi Pariz, prihajamo, odštevam dni, do petka je le še 6 dni! 

J'arrive! Prihajam!

Ni komentarjev:

Objavite komentar