četrtek, 14. julij 2011

utrinki iz preteklosti - 099 - ko bom velika, bom imela travnato posteljo (podnaslov: ah, ta vaški sejem...) (november 2008)

Na sejmih ni zdravo biti vsakoleten obiskovalec. Izučilo me je, da si Ljubljanski pohištveni sejem ogledam le vsakih nekaj let. V grobem gledano je namreč vsako leto identičen. Isti razstavljalci z istim programom (no, kakšnih revolucij dejansko ni zaslediti) na istih punktih v tistih nekaj istih razstavnih "dvoranah". Še v IKEI se lahko z ogledi zamudiš več časa. Nekoč sem izstopila iz našega vaškega pohištvenega sejma in se napasla po Milanskem. Sploh ni primerjave, ne v velikosti, še najmanj v opusu, sploh pa ne v čudovitem mednarodnem vzdušju, ki me je kar srkalo v večjezične komunikacije. Večino dogajanja na našem trgu je razbrati iz revij in interneta, zato na sejmu nimaš videti kaj novega. Le otip je še tisti, ki bi ti lahko ponudi novo senzacijo. Zato me je zanimalo predvsem, kako so se razstavljalci lotili svojih razstavnih prostorov. Dekoracije, materiali, barve, osvetlitve, razporeditve, ambientalnost, elementi presenečenja, inovativnost instalacije, ... Prav mirne duše bi to vzela za svoj poklic... 
Spodaj nekaj hitrih vtisov, fotke neobdelane.



           




Izdelek je bil označen z napisom v smislu: PRVA stenska zofa. Prav gotovo ni prva, še celo ena hudo povprečna brucka Andreja na študiju arhitekture davnega leta tega in tega si je za eno izmed oblikovalskih nalog umislila stensko zofo. Nekoliko drugačne oblike, a iste ideje. Sploh pa je pogumen (ali pa mogoče samo nerazgledan) vsak, ki trdi, da je nekaj naredil prvi...
  
Tule je potreben komentar: na sliki je kopalniško pohištvo, ki fluorescira. Na razstavišču so uredili obskurni kotiček brez kakršnekoli svetlobe, a kaj ko so oči vstopajočih vajene dnevne svetlobe in v tisti temi ne vidijo prav ničesar razen teme. Dobro je z aparatom nekoliko pobliskati, da sploh veš, kaj se skriva v temi... Kdor vsakodenvno v popolni temi uporablja kopalnico (sploh ogledalo), bo te novosti prav gotovo srčno vesel. 
Pomežik





 
S svojo travnatostjo me je najbolj navdušil Akronov razstavni prostor. Trava, trava, trava, celo na postelji. Ko bom velika, bom imela travnato posteljo z oranžnimi blazinami!!!
Otrok pa je bil najbolj navdušen nad bučo z zlatimi ribicami. Omare pravzaprav ni nihče opazil. 



B&W klasika 

Jabolka ... lahko bi jih dali v logotip letošnjega sejma namesto žarnice (se opravičujem, sijalke...) - za razliko od večine sejmov, kjer se lahko naješ bonbonov, si se namreč tukaj lahko napokal z jabolki. Plus za vaški sejem.




Diametralnost kuhinjskih dizajnov: spodaj kričati z dizajnom in barvami, zgoraj skriti ves kuhinjski rompompom v neopazno minimalistično zakrito belino. Katera vam bolj leži?  


 
 Dizajn v glasbeni industriji. Kar oglejte si kakšno Yamahino spletno stran. Oblikovati inštrumente je dar od bogov. Se spomnite reklamne poteze enega izmed avtomobilskih proizvajalcev, kjer deli karoserije predstavljajo prefinjeno oblikovane glasbene inštrumente? Oblikovalska poslastica!

Ni komentarjev:

Objavite komentar