četrtek, 14. julij 2011

blog iz 2010 - 173 Canonovcem v vednost in Nikonovcem v dobro voljo

(Tokratni zapisek je, romantičnemu začetku navkljub, namenjen lastnikom fotoaparatov, predvsem Canonašem. In seveda vsem ostalim firbcem, ki bi jih utegnilo zanimati, zakaj se mi je po malem podrl svet.) 

Nebo v debelih zavesah obilno nasipava snežene flocne, na že nekoliko starikav sneg se beli mehka puhasta odeja. Krasno, oblečem otroka, vzamem fotoaparat in gremo uživat, dokler od utrujenosti ne bova več zmogla. Sobota je, prav malo mi je mar, če zapade cel meter snega, nikamor ni treba z avtom, lahko se prepustim pristnemu veselju in se po otroško izživljam na snegu s svojim skoraj štiriletnim kompanjonom.
.
.
.

           
Zgrabim fotoaparat, pa se spomnim, da je včeraj ob škljocanju malih smučarjev v smučarski šoli na Celjski koči nekaj zaštrajkal in sem ga pospravila v torbo ter nadomestila s snemanjem filmčkov na telefonu. Nekoliko s strahom vklopim mašino, namerim nekam v pohištvo in škljocnem. Klak, zvok štima, ampak … slike ni! Bel križec v rdečem krogu s podpisom ERROR 99 se zariše čez ves ekran.  
Konec sveta! Armagedon! Mašina je crknila!   

No prav, nisem mojster za paniko, lotim se brskanja po internetu (v knjižici navodil za fotoaparat napak praktično ne omenjajo), povprašam klubovske kolege, preučim fotoaparat do zadnjega kotička in preizkusim praktično vse, kar je svetovano. Vsakič s kančkom upanja, da bo vžgalo, če že omenjajo tako banalne rešitve, kot je odstranitev in ponovna vstavitev baterije (kar me hudo spominja na Windowse, a mogoče Microsoft dela software za Canon?). Vsakič znova razočarana. Dragi moji, saj brez fotoaparata se sploh ne da živet! In dobra duša, sicer imam rezervni fotoaparat, pa sem ga za pol leta posodila v tujino.   
Help! Jaz biti brez fotoaparat! Na servis mora. In to traja. Pa traja. Pa še traja. Pa tudi zastonj ni. Na pomoč!  

In taisti dan sem za sestrično iskala po netu novo mašinco, s katero se bo podala v zrcalnorefleksni svet digitalne fotografije. Punca ima to v krvi, v naši familiji smo vse ženske nekoliko umetniško trčene. Seveda, po ustaljeni praksi, sem začela pri Canonu, ker imam sama nekaj opreme, ki ji jo lahko preprosto podarim, pa bo za začetek ravno pravšnja. Ampak, komu na čast? Errorju 99? Naj ji predlagam raje Nikon? Na račun te firme sem slišala že dovolj žaltavih, se je pa nekje od zadaj prištulila vsa hvala za Pentax. In po tistem, kar sem slišala in našla po netu, bi ta trenutek šla v prvo štacuno, nabavila Pentaksov K7 (pa za rezervo kr tako še en šminkiš rdeči Kx, nora ljubezen na prvi pogled), menjala vse objektive, zabrisala svoj EOS v prvo steno in se sladko nasmejala, ko bi škljocala razbitine. Če ne bi bile dovolj fotogenične, bi postopek z maksimalno silo ponovila. Samo en problem imam pri tem, služba pride šele marca, plača šele aprila. A se najde kak sponzor? Mecen? Prodajam svoje fotke, kaj bi imeli po stenah?  

Jutri je ponedeljek, mašina bo šla na servis za nedoločen čas, jaz pa bom … nekje v ozadju nesrečna.  Vsem uporabnikom Canona, ki se jim je ali kdaj bo ta koda prikazala na ekranu v lažje raziskovanje in v vednost - error 99 lahko pomeni med drugim vse po spodnjem spisku (Nikonovci pa si ga lahko naprintate, obesite na steno in ga pogledate vsakič, ko boste potrebovali razlog za smeh). Je pa tako, tale ERROR 99 je splošno opozorilo v smislu »nekaj je šlo narobe«, in ta 99 je bolj matematični nesmisel (v stilu, išči napake do neskončnosti…), nedoslednost tehnoloških in softverskih rešitev, norčevanje iz uporabnika.  
-          ugasniti fotoaparat, odstraniti baterijo in jo vstaviti nazaj
-           očistiti kontakte pri bateriji
-          očistiti kontakte objektiva in bajoneta za objektiv (eni predlagajo celo čiščenje z rdečo radirko, ki jo najdete na svinčnikih), skratka očistiti kakršnekoli kontakte
-          menjati CF kartico
-          menjati objektiv
-          menjati baterijo, skratka menjati/nadomestiti z drugim ali odstraniti vse, kar se natika na body, saj je lahko krivo karkoli od tega
-          preveriti fleš
-          preveriti čiščenje senzorja
-          preveriti zaklop in zavesice, poravnanost lamel, prepihati s pihalnikom
-          preveriti, ali se pri slikanju v kateremkoli od kreativnih ali osnovnih načinov error ne pojavi
-          obstaja selektivna procedura, kako ugotoviti, kaj je narobe; najprej ugasneš foto, odstraniš baterijo, kartico in objektiv; fotoaparat naj bi stal najmanj 20 minut nedotaknjen, baterija naj bi bila popolnoma polna, nakar vstaviš samo baterijo in preveriš, ali javlja error. Če ga, ti gepira servis. Če ga ne, greš naprej, vstaviš kartico, pa potem isto še z objektivom.
-          povrnitev tovarniških nastavitev
-          firmware update – s Canonove strani potegneš update, ga odzipaš na sformatirano CF kartico, ter poženeš iz menija v fotoaparatu
-          dotični update je namenjen med drugim napaki, ki naj bi se pojavila ob uporabi 85 mm objektiva (in ko sem to prebrala, sem že upala na rešitev problema, saj se mi je ravno pri tem objektivu to zgodilo – ampak žal pacient ni dal nič od sebe)
-          pa najbrž še kaj  .. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar