četrtek, 14. julij 2011

utrinki iz preteklosti - 096 - potep a la R M Rilke (november 20087

Sploh se ne spomnim več, kdaj sem se nazadnje pridružila planinski sekciji ZZZV na kakšnem izmed prefinjeno izbranih potepov. To sezono sem totalno zanemarila moje prijateljice gore. Tale nič kaj gorski potep pa mi je neizmerno zadišal. Sladica, ki si jo je bilo treba privoščiti.

.
Takole je sonce na silo prebadalo gosto jutranjo meglo, ki se je z morja vlekla vse do Nanosa. Pravi naravni reflektorski šov!
.
.
.
.

           
Rilkejeva pot je nad strmim obmorskim nabrežjem speljana sprehajalna steza, dolga približno 2 km. Začetek ima v Sesljanu *, konec pa pri Devinskem** gradu. Nemški poet Rainer Maria Rilke je krivec za ime poti; nad strmimi pečinami z razgledom na najsevernejši del Jadrana je spisal Devinske elegije. S svojo neverjetno naklado precej filozofske in globoke poezije je zaznamoval začetek dvajsetega stoletja. 
  


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 .
.
.
 .
 .
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Reka Timava ima v Tržaškem Primorju 6 izvirov. Domneva se, da je to ponovni izvir ponikle reke Reke, ki na slovenskem Krasu oblikuje recimo Škocjanske jame.

.
.
.
.
.
.
.
Naravni rezervat ob izlivu reke Soče je še dokaj mlad. Reka se v Jadran izliva v nekaj naravnih in umetnih rokavih, njena delta pa je dom ogromnemu številu ptic. Kot turistično atrakcijo so Italijani tam naselili še konje, ki so avtohtona pasma v skoraj identični pokrajini Camargue v francoski Provansi.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Doberdob, Slovenskih fantov grob... Ogromno stopnišče - kostnica v Sredipolju z imeni 100.000 padlih Italijanskih vojakov na Soški fronti. Moram povedat, da je svoji glomaznosti in opozorilnosti navkljub totalno nefotogenično stopnišče.




Nad Sredipoljem se dviga kraška planota, zaraščena z grmovnicami. Jeseni je seveda žareča od ruja, ki smo ga ujeli v zadnjih izdihljajih.


.
.
.
.
.
.

Pa še utrinek s slovenske strani meje  -  mala neposlušnost z moje strani - a prvič sem videla strop cerkve v obliki dežnika.


* Sesljan (ital. Sistiana) je obmorsko naselje v Tržaškem zalivu; v času Avstroogrske se je bohotil v letoviškem blišču poleg Opatije in Gradeža.
** Devin (ital. Duino) je znan po dveh obmorskih gradovih na strmi vzpetini; prvi je v ruševinah, drugi pa čudovito ohranjen in opremljen, odprt za turizem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar