četrtek, 14. julij 2011

utrinki iz 2009 - 118 - trombocitopenija, hipersplenizem, Medrol, ...

Bolezen je neobičajno stanje telesa ali organizma, ki poslabša telesne funkcije, kaže pa se skozi značilne simptome in znake. Povzročijo jo lahko zunanji faktorji (npr. mikroorganizmi) ali pa notranje disfunkcije (npr. avtoimunske bolezni). Pri ljudeh je bolezen obravnavana kot širši pojem za vsako stanje, ki povzroča bolečino, disfunkcijo, stisko, socialne probleme ali smrt prizadete osebe, enako tudi vpletenih oseb. V širšem smislu vključuje tudi poškodbe, nezmožnosti, motnje, sindrome, okužbe, odklonilno vedenje in netipične variante funkcij in struktur. Širša znanost o zgradbi in delovanju človeškega telesa, boleznih, njihovem zdravljenju in lajšanju se imenuje medicina.
 
 
 
Na fotki fasada iz Bruslja; asociira na telesna tkiva in njihove akterje 
 
 

           
Takole definira pojem "bolezen" enciklopedija, jaz pa brskam po spletu in knjigah za besedami trombocitopenija, hipersplenizem, Medrol,... Neko tuje vesolje nenavadno zvenečih izrazov, za katere po tihem upamo, da se ne bodo nikoli prikradli v naše lastno vesolje. Najraje jih imamo, če se niti ne zavedamo njihovega obstoja. V tem primeru je nevednost blaženost.
Predstavljajte si, da se zjutraj zbudite prav dobre volje in počutja, v pižami pristavite za jutranjo kavico, mož se še preteguje, dve čudoviti deklici počasi mežikata v jutranjo svetlobo; vsi skupaj stegnete lovke v nov dan, poln načrtov. Pižama pade dol in nekaj ni vredu. Nekoliko se skoncentrirate in še enkrat natančno premerite svoje telo, kjer nekaj ni tako, kot vsak običajen dan. Ogromna vijolična modrica na ramenu. Podplutbe po rokah. Velike modrice po nogah. Ustnice v modrikastih pikah. Vprašanje »sem to res jaz?« je na mestu. Panika? Kako da ne!? Nihče vas prejšnji dan ni nabutal v gostilni in partner vas ni porinil po stopnicah. So vas ponoči ugrabili vesoljci?
V telesu je dobesedno zmanjkalo trombocitov. To so tiste drobne krvne celice, ki zapolnijo vsako še tako majhno luknjico v stenah žil, poskrbijo za celjenje ran, pomagajo imunskemu sistemu. In ko drobne kapilare začnejo puščati kot stara streha, se kri počasi razlije po okoliškem tkivu - nastane modrica. Po domače povedano: brez trombocitov lahko izkrvavite sami vase, pri čemer bi bila možganska krvavitev usodna. Obstajajo tri opcije za pomanjkanje trombocitov, kar se strokovno poimenuje trombocitopenija: premajhna proizvodnja trombocitov*, njihovo preveliko uničevanje** ali stranski učinek zdravil.

Seveda nemudoma pristanete v bolnici in nič od tega vam ni jasno, dokler se vas kak doktor ali prijatelj prek knjig in spleta ne usmili z drobnimi informacijami in namigi. Preiskava na preiskavo, zdravilo na zdravilo. Počutite se pravzaprav krasno in ideja o možganski krvavitvi pade kot grd asteroid v vaše umirjeno vesolje. Kaj se vam plete po glavi, dragi moji? Začnejo nekje v globini duše tektonski premiki topiti že tako krhek duševni mir?
To je zgodba moje prijateljice, ki se še razpleta. Število trombocitov ji je le minimalno naraslo, toliko da je izven življenjske nevarnosti. Jemati mora kortikosteriode, ki nimajo prav lepih stranskih učinkov, po vsej verjetnosti pa ji bodo zaradi suma na hipersplenizem *** odstranili vranico. Prebrala sem, da je vranica pogrešljiv košček našega telesa, njene funkcije prevzamejo druge žleze, le imunski sistem je brez nje nekoliko občutljivejši.
Zgodbo vam polagam na dušo, da se zamislite. Da se zamislimo. Nalašč sem jo medicinsko obarvala, spada k splošni izobrazbi. Zamislite si, da se to VAM, tebi pripeti. Kaj vse bi storili drugače, če bi vedeli, da obstaja možnost, da vam v kratkem možganska krvavitev pokaže pot v nebesa? Kaj vse bi povedali svojim ljubljenim, kaj vse bi storili zanje, kaj vse bi si morda privoščili ali pa ne, kako bi drugače živeli, če bi vedeli da ... Zakaj se nam mora zabliskati pred očmi lasten obstoj, da se zavemo, kaj vse v življenju zamujamo?
Draga prijateljica, vsi tvoji mislimo nate in že zato, ker je moč dobre misli in ljubezni veliko večja, kot si lahko sploh predtavljamo, bo še vse v najlepšem redu.


* premajhna proizvodnja je možna zaradi pomanjkanja folne kisline (vitamin B12), levkemije, odpovedi jeter, sepse (virusna ali bakterijska okužba), Dengue mrzlice in cele vrste dednih anomalij; z odvzemom kostnega mozga se izključi možnost premajhne proizvodnje
** preveliko uničevanje je možno zaradi ITP, TTP, HUS, DIC,...(kar so vse kratice za zapletene krvne bolezni), sistemski lupus, hipersplenizem, HIV A itd.
*** hipersplenizem je povečano oz. pretirano delovanje vranice; to je notranja žleza, ki uničuje stare krvne celice in skrbi za imunski sistem; iz kdo ve kakšnega razloga se ji spipa in uničuje celice, ki ji gredo na živce

Ni komentarjev:

Objavite komentar